İçindekiler
Toggleİş hayatında çalışanların en çok merak ettiği ve iş sözleşmesi sona erdiğinde sıklıkla uyuşmazlık konusu olan başlıkların başında kullanılmayan yıllık izin ücreti gelir. Çalışma süresi boyunca dinlenme hakkını kullanamayan veya iş yoğunluğu nedeniyle izinleri ertelenen işçiler, bu haklarının karşılığını maddi olarak alıp alamayacaklarını araştırır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında, kullanılmayan yıllık izin parasının ödenme şartları, hesaplama yöntemleri ve zamanaşımı süreleri net kurallara bağlanmıştır. İşte işçi ve işveren açısından tüm detaylarıyla kullanılmayan yıllık izin ücreti rehberi.
Kullanılmayan Yıllık İzin Parası Ne Zaman Ödenir?
Yıllık izin, Anayasa ve İş Kanunu ile güvence altına alınmış bir dinlenme hakkıdır. Bu nedenle iş ilişkisi devam ederken işçinin “Ben izin kullanmayayım, yerine parasını alayım” demesi veya işverenin izin vermek yerine ücretini ödemeyi teklif etmesi hukuken geçerli değildir. İş ilişkisi sürerken yıllık izin hakkı paraya dönüştürülemez.
Kullanılmayan yıllık izinlerin ücrete dönüşebilmesi için tek bir temel şart vardır: İş sözleşmesinin sona ermesi.
İş sözleşmesinin nasıl sona erdiğinin bir önemi yoktur:
- İşçi istifa etmiş olabilir (istifa/istifa dilekçesi).
- İşveren haklı veya haksız nedenle işçinin işine son vermiş olabilir.
- Sözleşme emeklilik, askerlik, evlilik veya tarafların anlaşması (ikale) ile sona ermiş olabilir.
Sözleşme hangi gerekçeyle sona ererse ersin, işçinin içeride kalan kullanılmamış yıllık izin günlerinin ücreti kendisine veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına ödenmek zorundadır.
Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İş sözleşmesi feshedildiğinde ödenecek yıllık izin ücreti, işçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Çalışılan dönemlerdeki eski maaşlar dikkate alınmaz; sözleşmenin sona erdiği tarihteki güncel ücret baz alınır.
Hesaplama Adımları:
- Hak Edilen Toplam İzin Gününün Tespiti: İşçinin kıdemine göre hak ettiği toplam izin gün sayısından, çalışma süresince kullandığı tüm izin günleri düşülür ve kalan gün sayısı bulunur.
- Brüt Günlük Ücretin Bulunması: İşçinin son brüt aylık maaşı 30’a bölünerek bir günlük brüt ücreti hesaplanır.
- Brüt İzin Ücreti: Kalan izin gün sayısı ile günlük brüt ücret çarpılır.
- Yasal Kesintiler: Bulunan brüt tutardan SGK primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi kesilerek net yıllık izin ücreti elde edilir.
Örnek Hesaplama:
İş sözleşmesi sona eren ve içeride 15 gün kullanılmamış izni bulunan bir işçinin son brüt maaşının 30.000 TL olduğunu varsayalım:
- Günlük Brüt Ücret: 30.000 / 30 = 1.000 TL
- Brüt Yıllık İzin Ücreti: 15 x 1.000 = 15.000 TL
Bu tutardan yasal vergi ve sigorta kesintileri yapıldıktan sonra kalan net miktar işçiye ödenir.
Yıllık Ücretli İzin Süreleri Kaç Gündür?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesine göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresine (kıdemine) göre belirlenir:
- 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) olanlar: En az 14 gün
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlar: En az 20 gün
- 15 yıl (dahil) ve daha fazla olanlar: En az 26 gün
(Not: 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz. Ayrıca yer altı işlerinde çalışan işçilerin izin sürelerine 4’er gün eklenir.)
Kullanılmayan İzin Ücretinde Zamanaşımı Süresi Nedir?
Kullanılmayan yıllık izin ücreti alacağında zamanaşımı süresi 5 yıldır.
Burada dikkat edilmesi gereken en kritik husus, zamanaşımı süresinin iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlamasıdır. Çalışma süresi boyunca izin hakları zamanaşımına uğramaz. Örneğin bir işyerinde 15 yıl çalışan bir işçi, ilk yılına ait kullanılmamış izninin ücretini dahi işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde talep edebilir.
İspat Yükü Kimdedir?
İş hukukunda yıllık izinlerin kullanıldığını ispat etme yükümlülüğü işverene aittir. İşveren, işçinin izinleri kullandığını yazılı ve imzalı izin formu, izin defteri veya eşdeğer bir yazılı belge ile kanıtlamak zorundadır.
İşverenin “İzinlerini kullandı ama imza almadık” veya tanık beyanlarına dayanarak savunma yapması Yargıtay içtihatlarına göre geçerli kabul edilmez. Yazılı belge sunulamıyorsa, izinlerin kullanılmadığı kabul edilir ve ücretinin ödenmesine karar verilir.
Sıkça Sorulan Sorular
İstifa eden işçi kullanılmayan izin parasını alabilir mi?
Evet. İşçinin kendi isteğiyle istifa etmesi (haklı veya haksız) kullanılmayan yıllık izin ücretini almasına engel değildir. Fesih şekli ne olursa olsun bu ücret ödenmelidir.
İşveren yıllık izin ücretini ödemezse ne yapılmalıdır?
İş sözleşmesi sona erdiği halde izin ücreti ödenmeyen işçi, öncelikle hukuki süreç gereği arabuluculuk başvurusunda bulunmalıdır. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde İş Mahkemesinde alacak davası açılabilir.
Yıllık izin hakkından feragat edilebilir mi?
Hayır. Yıllık izin hakkı anayasal bir dinlenme hakkı olduğu için işçi “Hakkımdan feragat ediyorum” şeklinde bir belge imzalamış olsa bile bu belge hukuken geçersiz sayılır.